C-Market Price

Nomad - C-Market Price

El 9 de gener de 2022 el preu del cafè a la borsa va pujar a 2,38 $/lb, un any abans el preu era d'1 $/lb Com es va poder incrementar el preu del cafè més d'un 150 % en tan sols un any?


Una de les raons darrere de l'increment del preu del mercat han estat les gelades del juliol al Brasil, on més de 9500 productors i productores de cafè van patir pèrdues d'entre 4 i 11 milions de sacs de cafè, entre un 8,2 % i un 22,4 % de la producció (Perfect Daily Grind, 30/07/21).


El cafè té un preu al mercat molt volàtil, i no és la primera vegada que pateix increments d'aquest tipus. En els més de 30 anys que porta mesurant-se el preu del cafè a la borsa ha passat diverses vegades.



El 1997, l'especulació sobre la producció mundial vaticinant gelades, que al final no hi va haver, va fer que el cafè arribés als 2,73 $/lb. En canvi, el 2001 el cafè va caure estrepitosament fins a 0,46 $/lb. Aquesta caiguda es va associar a la “ràpida expansió de nous cultius de cafè al Vietnam i Brasil, juntament amb un excés de collita de bona qualitat, provocant un superàvit de cafè.” (Perfect Daily Grind, 10/10/18).



El C-Market price del cafè és un continu bucle de pujades i baixades, sent els preus alts breus i els preus baixos duradors en el temps. Aquesta especulació contínua és devastadora per als productors i productores de cafè, creant una brutal inestabilitat, impedint la inversió en millores en les collites i processos i en la qualitat de vida.



A NOMAD no comprem cafè basant-nos en el preu del mercat, comprem i paguem el cafè segons la qualitat. Gràcies a aquesta filosofia, la pujada del darrer any ens ha afectat mínimament, i aquests preus són més estables any rere any. Per exemple, el 2021 el preu del nostre session espresso (Chambakú rentat de Colòmbia) un dels millors cafès en la relació qualitat-preu, va ser de 2,45$/lb. El 2022 el preu incrementa lleugerament a 2,70$/lb. A diferència del c-market price, aquesta pujada al nostre preu de compra es mantindrà any rere any.


Esperem que aquesta comparació i exemples us siguin útils per entendre la gran diferència que hi ha entre el cafè comercial, que es regeix per l'especulació, i el cafè d'especialitat, que es regeix per la qualitat. Hi ha moltes persones que viuen gràcies exclusivament al cafè i tenim l'obligació moral de no especular amb el fruit de la feina.