BURUNDI, EL PAÍS QUE VIU PER I PER AL CAFÈ

Origen

A Burundi, el cafè ocupa més de 2 milions de persones en un país on viuen 11 milions de persones, i que té una taxa d'atur superior al 50%. Per això, el cafè és la indústria que mou i sustenta l'economia del país.


El 1940 el govern colonial Belga va introduir el cafè al país, en la producció i exportació, per tractar-se d'una ubicació amb les condicions perfectes, agrícoles i climatològiques. Tots els cafets que trobem a Burundi són Red Bourbon i estan controlats pel govern per raons de qualitat.


Parlarem una mica més de Burundi Gahahe i Burundi Nemba ja que són els cafès que oferim a Nomad. Tots dos es troben a la província de Kayanza, a la part nord de Burundi, a prop de la frontera amb Ruanda, ubicats a una altitud de més de 1800 metres. Kayanza té la reputació de ser una de les millors regions productores de cafè a Burundi, ja que compta amb factors com: altes elevacions, rics sòls volcànics i agricultors experimentats. La regió també és coneguda per ser la font d'aigua del riu Nil.



Per conèixer aquestes i altres estacions de rentat del nord de Burundi és necessari conèixer el treball de Greenco, una companyia que supervisa i estructura estacions de rentat al llarg de tota la cadena de producció a la província de Kayanza. Van començar el seu treball el 2015 i des d'aleshores han dominat totes les competicions de la Copa de l'Excel·lència a Burundi. Més de 15.000 famílies productores reben la Ajuda dels enginyers agrònoms de Greenco a les seves 13 estacions centrals. Els enginyers agrònoms són els responsables de supervisar que es donin les millors pràctiques agrònomes, així com de l'educació i també col·laboren amb els productors de cireres, abans, durant i després de la collita. A més d' assegurar-se que els productors tinguin les eines i els coneixements necessaris per supervisar i determinar les pràctiques agronòmiques més adequades per a les plantacions dels mateixos productors.



L'estació de rentat de Gahahe ubicada a Gahahe, es troba a 1.805 metres sobre el nivell del mar. L' estació de rentat està equipada amb 10 tancs de fermentació, 4 taules de selecció de cireres, 2 tancs de remull i un camp d' assecat amb 180 taules d' assecat i 18 taules d' assecat previ i pot processar fins a 750 tones mètriques de cirera per temporada. L'estació de Gahahe recull cirera de moltes famílies amb petites produccions, que compten amb uns 200 arbres per família i la recol·lecció es realitza en la seva totalitat selectivament a mà. Un cop sec, el cafè pergamí s'embutxaca i es porta al magatzem. L'equip de tastadors experts de Greenco avalua cada lot en laboratori, separats per estació, dia i qualitat. I així la traçabilitat de l'estació, el dia i la qualitat es mantenen durant tot el procés.



L'estació de rentat de Nemba es troba a una altitud d'1,818m a prop del bosc de Kibila. Aquesta estació de rentat recol·lecta cireres de més de 2.600 cafeters i durant la temporada processa més de 400 tones de cafè. L' estació utilitza un sistema de monitoratge per garantir la traçabilitat al llarg de la cadena de producció i processament. A més compta amb més de dues-centes taules d'assecament i pot processar fins a 750 tones mètriques de cafè cirera anualment.


Les organitzacions que operen a Burundi treballen constantment a produir un millor cafè ja que saben que es tracta d'una zona amb excel·lents condicions i així, poder assolir preus més alts i fer a Burundi una economia forta per a les famílies que treballen en el sector.