El teu cafè té cuques? El nostre, no

ORIGEN

Fa uns dies, una notícia va posar en alerta els amants del cafè: el teu cafè podria portar cuques. Zacharin Rubin, especialista en al·lèrgies de la clínica Oak Brook a Illinois, comentava un vídeo en què es deia que si es pateix al·lèrgia als mariscos, també es pot patir al·lèrgia al cafè.

 

 

El quid de la qüestió està en què el cafè pot contenir insectes dels camps on es cultiven i dels llocs on s'emmagatzema. Les lleis de seguretat alimentària, tant a Europa com als Estats Units, accepten que diferents productes com el cafè, la farina o el cacau puguin contenir traces d'insectes. Això significa que el contingut seria ínfim, probablement invisible, però d'analitzar-se es detectarà la presència d'insectes. Així, l'agència de seguretat alimentària estatunidenca afirma que fins al 10% del cafè verd conté alguna quantitat d'insectes.


Però el que va fer saltar la llebre va ser una possible al·lèrgia al cafè a causa de les cuques que poden ser presents. Resulta que cuques i crustacis i mol·luscs, per aquelles coses de l'evolució animal, són més semblants del que pensem i comparteixen certes similituds. Una d'elles és una proteïna anomenada tropomiosina, present en tots dos grups d'animals, que és l'al·lèrgic més comú.


L'al·lergòleg Zacharin Rubin explicava que les persones al·lèrgiques al marisc podrien desenvolupar símptomes d'al·lèrgia en ingerir cafè amb cuques. Aclaria que no s'ha realitzat cap estudi que ho demostri però que, sense dubtar-ho, la teoria ens diu que els al·lèrgics als mariscos han de vigilar si apareix algun símptoma després de beure cafè i, en aquest cas, consultar-ho amb el metge.


Tal com explica la nutricionista i dietista Natalia Celma, "el fenomen pel qual cuques i mariscos causen la mateixa al·lèrgia es coneix com a reactivitat creuada perquè comparteixen les proteïnes que causen aquesta al·lèrgia". I també succeeix en altres casos: "les persones al·lèrgiques als àcars solen tenir més probabilitat de tenir al·lèrgia als crustacis". Fins i tot podria succeir també amb cucs, ja que així ho assenyalen els investigadors Torres, Martínez i Tejero de la Unitat d'Al·lergologia i Pneumologia Pediàtrica de l'Hospital Universitari Maternoinfantil Reina Sofia de Còrdova.


La bona notícia és que en cas de patir aquesta al·lèrgia, la solució és fàcil: compra cafè d'especialitat. El nostre director de cafè, Fran González, ho diu clar: "al cafè d'especialitat no hi ha cuques". Diu que a les bosses de cafè premolit de baixa qualitat, sobretot els més barats, és possible trobar traces de matèria vegetal com estelles, petites pedres, fruits d'altres cultius que creixen al costat del cafè i, probablement, algun insecte.


Així que ja ho saps: si vols que al teu cafè només hi hagi cafè, ets una ullada al nostre menú de cafè o, millor encara, regala't una subscripció mensual a NOMAD COFFEE.