Crònica de com guanyem el premi a "millor torrador de cafè d'especialitat d'espanya" als BCN Coffee Awards 2023

NOMAD - CONCURS - PREMIS THE COFFEE ACADEMY

Tot va començar quan vam rebre de la importadora Flor de Cafè un tret de cafè del Brasil Milena Rodrigues, varietat Arara, procés natural i d'altitud 1100m. Des de la importadora ens donaven unes notes de tast per a aquest cafè de maple syrup, fruits grocs, mandarina i licor.


Resultava que més de trenta torradors del país disposarien de gairebé un mes per torrar el mateix cafè i enviar la millor mostra possible en aquesta primera ronda de la competició, així que ens vam posar mans a l'obra.


Amb aquest cafè del Brasil vam disposar de 30kg (no estàvem convençuts de torrar una sola tirada de 5kg a la nostra màquina Probat de 22kg en la qual sempre tostem batches de 18kg) i vam decidir realitzar cinc tuestes de 6kg cadascun.


Primer tueste de Nomad Coffee del cafè Brasil Milena Rodrigues. Després del primer tueste a cegues seguint la nostra filosofia i les cinc proves posteriors intentant coses diferents, vam decidir enviar la mostra amb el primer, que va ser el que més ens va agradar a la taula de tast amb una puntuació de 85.67 i unes notes de xocolata, figues, mandarina i licor de taronja.


Els dotze cafès que més agradessin passarien a una ronda final i d'aquests triarien el guanyador l'últim cap de setmana de setembre als BCN Coffee Awards.


Estàvem nerviosos i pendents del tall quan finalment van anunciar els dotze torradors finalistes (en ordre aleatori): Kima Coffee, Urban Coffee Roasters, Harmony Roasters, Cafès El Magnífic, Three Marks Coffee, Slow Mov, Hola Coffee, BRKLYN Café, Dalston Coffee, Brew Coffee, Right Side Coffee Roasters, i nosaltres, Nomad Coffee.


Veure'ns entre els dotze millors torradors seleccionats amb el nostre primer tueste de 6kg ens va donar força confiança i ens va reafirmar que sí, que seguint la nostra manera de fer les coses i la nostra recerca infinita de consistència i qualitat, els nostres cafès podien aguantar el tiró en qualsevol taula de tast juntament amb els torradors de cafè d'especialitat més destacats del país.


En aquestes estàvem, celebrant amb mirades orgulloses i tímides el passi de ronda quan va arribar el cafè de la segona ronda. La importadora BELCO ens va enviar 5kg d'un Ethiopia Chelbessa, varietat Heirloom, procés rentat, de 2000m d'altitud, i unes notes de tast de pressòl, Albercoc, llimona, caramel i jazmín.


I aquí sí que sí. 5kg i una sola oportunitat de fer-ho bé i d'aconseguir un cafè ric que poguéssim manar orgullosos per competir pel premi a millor torrador dels BCN Coffee Awards.


Fran, el nostre Chief of Coffee, em va dir que endavant, que aquest Ethiopia el deixava a les meves mans, i llavors, ambiciós de mi, obrí el meu quadern i vaig escriure un calendari amb tots els dies que faltaven per al cap de setmana del festival. Intenteu endivinar quin dia tastarien els jutges Q-Graders els cafès enviats si en teoria nomenaven un guanyador el diumenge 1 d'octubre. I intenteu planejar quin dia podria torrar jo aquest Ethiopia perquè tingués els dies de repòs idonis per tastar-lo en el seu millor moment.


Després anoté en el quadern el següent bullet dins dels objectius del present semestre:


  • Best Roaster als Coffee Awards :)

I així va arribar el dia D, hora H, moment de torrar el tueste E dels CA. Afegiu al schedule de Cropster el cafè de 5kg entre probablement el que seria un tueste de producció de Colòmbia El Roure i un altre de Kenya Nyanyuki AA, perquè els meus dos cafès favorits d'aquesta passada temporada em donessin una mica de sort, i em vaig posar mans a l'obra, amb tota la meva atenció posada en les diverses línies de colors de la pantalla.

 

 

Tueste de Nomad Coffee de 5kg d'Ethiopia Chelbessa guanyador dels BCN Coffee Awards 2023. Això va ser la corba final, el que alguns considerarien com l'esquelet interior d'aquesta tassa de cafè que els jutges tastarien el diumenge 1 d'octubre i nomenarien com la que més els havia agradat. (Abans de tot això, a la nostra pròpia taula de tast, a l'equip dels teus, avaluem el cafè amb 86.88 i posem unes notes de llimona, setge, floral i pomelo, a més del següent emoji a tall de broma, però no tan broma: 🏆 )


Però la veritat és ben diferent. I és que l'esquelet d'aquesta tassa de cafè que va tenir la sort de guanyar, i de totes les altres tasses de cafè Nomad que es prenen per Barcelona, a la resta d'Espanya i creuant l'oceà en cafeteries com Wynyard a Corea del Sud o Dayglow als Estats Units, l'esquelet de tots aquests moments Nomad pel món són ells, la gent de la foto de dalt, el marrec equip Nomad:


Des del CEO Jordi Mestre que ha creat aquesta família tan bona de llops pel cafè fins al COC Francisco Tomás González Márquez i la directora de la Nomad Coffee Academy Ivette ensenyant-nos contínuament la màgia del ROR i del TDS, i passant per les torradores més consistents d'Espanya Rebeca Silva i Laura Coe, a més d'Esteban Conde amb la seva perfecta organització d'esdeveniments, els genis de la web i la logística Abel Cruz i Alejandro Marín Melgar, els inigualables comptes de Pol, la gestió de comptes de Gonzalo i Fabi, les facilitats per treballar més contents que ens posa Celia García Quesada, la reina de les comandes María Jara Blanco i els incansables Baba i Seck, la lider dels locals Núria Ruiz Fanega, el mestre de l'audiovisual Marc Pérez Estada i molts més que em deixo sense nomenar, però que són ossos fonamentals d'aquest esquelet tan xulo que estem creant.

Nomad Coffee