El nostre cafè Entre Rius és el primer a declarar-se lliure de desforestació

DESFORESTACIÓ - ORIGEN - COSTA RICA

Tal com explicàvem setmanes enrere, després del 30 de desembre de 2024, el cafè que es comercialitzi a la Unió Europea haurà d'estar lliure de desforestació. Què significa això? Que les terres on es cultivi el cafè (i també el cacau o la soja, entre d'altres) no podrà haver estat desforestada després de l'any 2020. La mesura, presa per la Unió Europea, vol prevenir la desforestació de boscos indiscriminada i la seva consegüent pèrdua de biodiversitat per convertir-los en cafetals. La Regulació de Desforestació de la Unió Europea (EUDR, per la seva sigles en anglès).


Un dels nostres productors, Aquiares, que cultiven a Costa Rica per NOMAD COFFEE el cafè Entre Rius, ha estat recentment certificada per l'assessoria en sostenibilitat Enveritas com a empresa que compleix amb l'EUDR.


L'anàlisi s'ha dut a terme utilitzant imatges per satèl·lit d'alta resolució que han examinat les 45 parcel·les d'Aquiares, sense trobar evidències que s'ha convertit en terra de cultiu després del 31 de desembre de 2020.

 

 

"Tenim una gran responsabilitat com a productors de cafè, no només per als nostres compradors immediats sinó també per a les generacions futures de Costa Rica", explica el seu CEO, Diego Robelo. "Ens enorgulleix haver rebut aquest reconeixent per part d'Enveritas i encara més ho fa haver passat aquest examen en la nostra aliança amb NOMAD COFFEE, amb el qual portem 8 anys treballant. Ara podem garantir a tots els nostres principals clients que el nostre cafè és i continuarà estant lliure de desforestació".


Des de NOMAD COFFEE celebrem amb alegria la certificació d'Aquiares, cafetal centenari en actiu des de 1890, que és a més el més gran de Costa Rica a ser carboner. Però l'esforç d'Aquiares no s'hi limita: té 620 hectàrees de cafè que es cultiva sota l'ombra d'arbres i 200 altres hectàrees de boscos protegits. Gràcies a la seva dedicació i el seu savoir faire, avui exporta a més de 20 països.


Per la seva banda, en NOMAD COFFEE hem començat a col·laborar amb l'assessoria CoolX per conèixer en profunditat aquesta regulació i quines seran les nostres obligacions. Per exemple, haurem d'obtenir i presentar informació dels productors amb els quals treballem i que verifiqui que el nostre cafè està lliure de desforestació, a més d'haver estat cultivat i processat sota les lleis laborals i de sostenibilitat, humanes i de protecció dels pobles indígenes, així com d'acord amb la normativa fiscal actual, pertinents a cada país.

 

 

És per això que estem mapejant totes les nostres cadenes de subministrament i obtenint dades de geolocalització, a la qual estem creant un sistema de gestió i emmagatzematge d'aquestes i altres dades. Volem aportar el nostre granet de cafè per cuidar el planeta i, com sempre, qualsevol iniciativa en pro d'això comptarà amb el suport de NOMAD. I no ho diem per dir. El 2023, com es pot llegir en el nostre Informe de Transparència, ho vam certificar com a empresa B Corp: es va reconèixer que complim els més alts estàndards en acompliment social i ambiental, de transparència pública i responsabilitat legal. A més, dels 52 lots de cafè (això és, de 75041,50 kg) que vam comprar durant l'any passat aconseguim el preu de 51 d'ells.