Aquesta és Kènia i Etiòpia

ORIGEN - KÈNIA - ETIÒPIA

Algunes reflexions escrites en un diari, sobre NOMAD COFFEE anant a origen, tractant d'aprendre més sobre com comprar cafè verd d'una manera més responsable


Dia 1 i 2


Un parell d'avions i milions de milles a través de l'aire, trenta-cinc hores sense dormir, 35 + 35 + 52 + 9 diferents cafès tastats (fes la suma) a Kenyacof a Nairobi, Kènia, amb Sofie i la resta de l'equip de Sucafina Green Europe i Kènia, Francisco Tomás González Márquez, i altres genials torradors europeus com Gringo de Suècia i Father Carpenter d'Alemanya, i algunes magnifiques joies àbegues trobades per a la nostra carta de cafès en Nomad Coffee.


Tastant molt bons cafès kenians a la seu de Kenyacof-Sucafina, Nairobi, Kènia.


Dia 3


Richard de Kenyacof ens va fer un recorregut amb la seva camioneta per tres finques de cafè a les zones rurals del Comtat de Kiringaya.


 


Primer, visitem Kabumbu Coffee State on l'encantadora família que viu i treballa allà ens va tractar candorosament, ens va mostrar els voltants de la seva finca on vam poder veure els seus arbres de cafè, te, nous de macadamia i alvocats. Va ser una experiència molt reconfortant.


 


Després visitem Peter, el Cap de les finques de cafè Nyanjuki. Va conversar amb nosaltres sobre els problemes i nombrosos canvis polítics que van ocórrer enguany i en la forma en què els agricultors kunians estaven venent el cafè a exportadors i importadors. Realment ens sentim honrats per la seva mentalitat de treball dur i també ens va animar a ser millors agents, almenys més conscients i responsables, en la indústria del cafè. Ens va mostrar alguns dels seus arbres de cafè i ¡oh, déu meu! Eren realment forts i agermanats.


Arbres de cafè ànians Nyanjuki.

Realment no podem esperar a provar els nous lots de Nyanjuki aquest proper estiu a Cal Nomad.


 


Finalment vam visitar la famosa finca Karimikui, on també vam poder vincular mentalment aquesta sucosa beguda afruitada a la qual estem acostumats a beure a Europa amb la infinita dedicació que tots els agricultors africans havien d'enfrontar a diari.


Llits d' assecament de cafè a Karimikui Coffee Factory.

A la nit hi va haver Nyama Choma i un parell de sorbos de la cervesa local Tusker. Això va ser Kènia en poques paraules. Enmig de la nit ja estàvem volant cap a Addis Abeba on ens esperaven múltiples sessions de tast. Tal vegada estàvem tristos de deixar una terra tan agermanada, però també felices de partir amb gairebé 2,000 kg de cafè verd en el nostre equipatge imaginari i alguns kg més de lots molt emocionants esperant també ser confirmats.


Dia 4


Ja és dijous al matí. Arribem a Addis Abeba, Etiòpia, el bressol del cafè. Sofie, la nostra excel·lent guia de Sucafina Europe, va seguir liderant-nos a través d'aquest continent de tantes incògnites per a nosaltres. Esmorzarem a Dukamo Coffee, on provem un Shantawene Gatta. Daye Bensa Coffee. Notes de caramel, mànec, aranzel, maduixa. Productor: Daye Bensa Coffee. Origen: Bensa, Sidama, Etiòpia. Un cafè molt gran. Molt impressionant.


Dukamo Coffee a Addis Abeba, Etiòpia.

Després vaig anar a les oficines de Snap, un dels molts exportadors, on vam tastar diferents lots de cafè d'Etiòpia.


Head of coffee Fran tastant cafès a l'exportador etíop, Snap.

Més tard visitem Lulo Coffee per a un altre tast i entre els cafès que hi provem trobem el nostre amat Bombe Natural, aquesta vegada d'un sol agricultor de la regió.


Tastant cafès a Lulo Coffee, Addis Abeba, Etiòpia.

 

I després del tast recarreguem els nostres nivells d'energia amb una mica de menjar local etíop (empelta i trossos de xai) mentre el gerent de Lulo ens explicava més detalls sobre com estan tractant de millorar la qualitat de vida dels petits agricultors de cafè amb els quals treballen.


A la tarda vam anar a TESTI SPECIALTY COFFFEE per tastar alguns cafès assenyats, alguns dels quals estem traient amb nosaltres a Barcelona en el nostre equipatge, imaginari també. Prepareu-vos per a aquests noms: Ayla Sidama Bombe Rentat, Nanseboo Mundayo Rentat i un Sidama Bensa Premium Keramo Natural que canviarà el vostre món molt, ben aviat.


Exportador, importador i torrador, gaudint del tast a Testi Coffee

El descans a la nit va ser força obligatori, i això va ser el que vam fer.


Dia 5


Últim dia de deures tastant cafè. Visitem l'oficina d'Alo Coffee i provem alguns dels millors cafès de la setmana. Quina llàstima que no puguem provar-los tots.

 

El nostre Cap de Cafè Fran amb l'exportador a Alo Coffee.

Després passem la resta del dia a la seu de Sucafina Etiòpia, on vam trobar un deliciós cafè últim-millor-únic d'una sola finca anomenada Adebe Hiwiso que ens va agradar molt per la seva acidesa equilibrada i encantadores notes de fruits del bosc.


 


El dia va acabar provant una espècie de cervesa artesanal local anomenada Tela amb el marrec equip de Sucafina Etiòpia, però tal vegada deixem aquesta part per a una altra història.


Dia 6 i 7


És oficialment el nostre últim dia a l'Àfrica Oriental, i planegem acabar el viatge amb una visita al famós Merkato, el mercat obert més gran de tot el continent. Una mica aclaparador, i definitivament una de les experiències més reals de les nostres vides.


Vistes des de Merkato, Addis Abeba, Etiòpia.

 

I això va ser tot. Una suma de records inoblidables i experiències reveladores que definitivament ens faran més conscients sobre el nostre impacte com a torradors de cafè d'especialitat a Europa.


És absurd com fer el correcte i el millor que puguis realment pot afectar la vida de milers d'agricultors en la indústria del cafè.


Com a compradors de cafè verd, comprem millor.


Com torradors de cafè, tostem millor.


Com a baristes a les cafeteries, preparem millor.


Com a consumidors de cafè, comprem cafè torrat millor.


Salutacions d'aquest amant del cafè amb els peus a la terra (això s'està tornant cursi, Rebeca Silva i Laura Coe) amb una mica de febre abans de volar altres milions de milles a través de l'aire i arribar a casa.

 

By Marco Delgado