27.10.2025

Així són els filtres per a cafè més avançats del mercat

Així són els filtres per a cafè més avançats del mercat


Els filtres Sibarist permeten assolir resultats que s'adapten al perfil del cafè.



“Són els filtres més tècnics del mercat”, diu Ivette Vera sobre els filtres Sibarist . “Realcen de manera molt notable l'experiència de beure cafè i són ràpids, nets i aconsegueixen un bon equilibri”.


Perquè ja ho diu en el seu propi concepte: el cafè d'especialitat aposta pel que és específic en totes les seves facetes, del gra a la tassa. Això comporta també un coneixement exhaustiu de les elaboracions per ajustar tant com sigui possible les variables i així aconseguir els millors resultats. Per exemple, en el cas del cafè filtrat, detalls com els filtres mateixos són clau i, segons el seu material, densitat i format, influeixen sobre la beguda final.

 

"Creiem que el filtre, com l'aigua, és un element essencial en la preparació del cafè. Així com avui dia resulta impensable preparar un bon cafè amb aigua de l'aixeta, hauria de passar el mateix amb els filtres", considera Ivette Vera, directora i formadora de The Nomad Academy . És per això que a NOMAD hem quedat gratament sorpresos pels filtres de Sibarist.


Sibarist és una empresa catalana els filtres de la qual de fabricació responsable i sostenible, que no aporten sabors al cafè, han tingut en compte la velocitat de pas de l'aigua a través seu. Així, el filtre FAST permet unes extraccions més ràpides que donen un perfil de sabor més definit, permetent mòltes més fines sense arribar a la sobre extracció. És a dir, permet temps més curts amb el mateix percentatge dextracció.


"Són ideals per a cafès amb molt de cos i baixa acidesa, o perfils més densos, com és el cas de Tanzània Korongo . Augmenta la brillantor en tassa, millora la integració de cos i textura, i aporta un equilibri més complex", explica Vera.


"El filtre és un element que té propietats fixes amb gran impacte en tot el procés dʻelaboració del cafè", diu Joaquim Morató, propietari de Sibarist. "La seva permeabilitat determinarà les possibilitats que tenim durant la preparació, el temps de contacte entre el cafè i l'aigua durant l'extracció i el volum de partícules que passaran i acabaran a la tassa després de l'extracció". Com veiem, el filtre defineix i limita el sabor que pot tenir el nostre cafè.



Els filtres FAST de Sibarist tenen diferents dissenys segons el mètode de preparació, des de per a cafetera italiana fins a V60 o Z1 . Però Sibarist també fabrica els filtres B3 , per a cafès amb alta acidesa i poc cos, com un Burundi Gahahe, que Ajuda a potenciar la claredat, l'estructura i la dolçor, ressaltant molt bé les notes més brillants i definides i portant el cafè cap a la part més xocolatada i llaminera.


"A Sibarist intentem aplicar els valors que representa el cafè d'especialitat i traslladar-los a la fabricació dels filtres: ens centrem en la qualitat per sobre de la quantitat i assumim que tots els elements del procés tenen un impacte en el resultat final. No és una fibra allò que ho fa especial, sinó la suma de factors de tot el procés", explica Morató.