La nostra head roaster, Rebeca Silva, guanya el Campionat espanyol de torrat de cafè
SCA SPAIN - REBECA SILVA - TOST
Torrar cafè és el nostre ofici i en aquests 10 anys de trajectòria hem depurat la nostra tècnica al màxim per oferir els millors resultats. N'és una bona prova el premi que ha rebut la nostra Head Roaster, Rebeca Silva, guanyadora del Campionat espanyol de torrat de cafè.
Silva fa 10 anys que forma part del món del cafè però, segons la seva opinió, “el seu temps a NOMAD ha servit per conèixer el cafè d'una manera més científica i professional, polir coneixements, millorar tècniques i processos, conèixer, tastar i tastar una varietat infinita de cafès de tot el món. És un privilegi que m'ha permès perfeccionar les meves habilitats en tots els sentits”. La torradora destaca que la victòria també és gràcies a tot l'equip de NOMAD , en especial, de Fran, Núria i Andrés, ja que la van acompanyar en tot el procés, “ajudant-me a mantenir la calma i seguir amb els objectius clars encara que estava sota molt estrès pel que significa participar en un concurs d'aquest nivell”.
Per si no ho saps, el Campionat espanyol de torrat de cafè és l'avantsala a una final mundial, en què Silva participarà, i consisteix en diverses proves que recorren totes les etapes del cafè: des de la selecció del cafè verd al torrat i el tast. Per això, i per assegurar que tots els participants tenen les mateixes eines, s'utilitza un mateix model de torradora per processar 350 g verd, que es proporcionen a cegues. "En aquesta fase no se'ns indica res sobre el cafè, és a dir desconeixem la seva varietat, procés, mida, densitat, etc.", explica Silva, que va haver d'analitzar les seves característiques físiques i químiques per procedir al torrent de diferents mostres d'aquest cafè per posteriorment tastar-les i així dissenyar un pla de torrat o Roast Plan.
Sota aquests criteris i amb un límit de temps es farà el torrat de producció, intentant aconseguir els objectius descrits al nostre Roast Plan quant a temperatura inicial, pèrdua de pes, temperatura de sortida i color del cafè torrat. Els jutges faran un tast i avaluació sensorial on tindran en compte el sabor de la tassa, l'equilibri i la consistència del torrat, i el puntuaran juntament amb l'avaluació inicial del cafè verd i els objectius del pla de torrat.
Com es va preparar Silva per a la competició? “Primer, conversant molt amb Fran González, director de cafè a Nomad Coffee, i debatent tota la informació possible sobre els perfils de torrat que podria buscar segons el cafè que em poguessin donar, així com estudiant a fons les regles i l'ús correcte dels fulls de puntuació de la Specialty Coffee Association, tant el que fa referència a l'avaluació del cafè verd com a la del pla de torrat”. La torradora afirma que per a la final mundial segueix formant-se en aquests aspectes tècnics, vencent el rellotge per no passar-se de temps i controlant els nervis, fent proves de torrat i molt de tast. En torrar molts cafès de característiques variades a NOMAD , Silva ha tingut l'oportunitat de practicar de manera continuada.