Qui va inventar el cold brew?

COLD BREW - RECEPTA - HISTÒRIA

Inclou: la nostra recepta de cold brew


Hi ha aquesta llegenda urbana que el cafè fred no està bo. Aquesta resta que ha quedat a la cafetera del matí o aquella tassa oblidada durant hores en una taula carreguen amb el sambenito de tenir un sabor repugnant. Però això passa, simplement, si el cafè no és bo. De fet, per tastar bé el cafè s'aconsella prendre'l gairebé tebi i des de fa uns anys, una nova beguda de cafè encara més freda ha arribat per refrescar els nostres estius: el cold brew.


I diràs que el cafè fred no és res de nou, que ja existia el cafè amb gel (tot i que això, a Itàlia, segueixi sent una raresa). Però tu mateix ho saps: no és el mateix. Perquè al cafè amb gel, l'extracció del cafè és la d'un espresso a què s'afegeix un gel que hi va diluint l'aigua a mesura que s'escalfa. I al cold brew, l'extracció funciona per una infusió freda i lenta del cafè, una gota a gota de més de 12 h, que resulta en una beguda aromàtica i suau, gens amarga.


A qui se li va acudir aquesta meravellosa idea de fer servir aigua freda en lloc de calent per fer cafè? La història es remunta a diversos segles enrere. Diferents fonts s'autoreferencien per explicar que el seu origen és als holandesos, encara que aquesta informació no és concloent. No obstant això, és possible que la idea es generés per accident en utilitzar una màquina de cafè estesa als Països Baixos: la màquina de cafè de sifó.


Feta de vidre i inventada el 1830 pel berlinès Loeff, té tres parts: la primera, a la base, la font de calor; la segona, un dipòsit daigua; la tercera, un dipòsit per al cafè mòlt. L'aigua, en escalfar-se, passa cap al compartiment del cafè on s'infusiona, i crea un efecte sifó o buit. No seria estrany pensar que per alguna raó algú hagués invertit les peces o s'hagués quedat sense font de calor, i necessitat un cafè (tots sabem quina sensació és aquesta) hagués decidit fer un cafè d'una altra manera, sense aigua calenta.


Una altra hipòtesi en què també intervenen els holandesos parla del mètode d'infusió en fred del te que els japonesos ja practicaven quan els primers navilis dels Països Baixos van arribar a les terres. Casualitats de la vida, els holandesos havien estat prenent cafè als seus vaixells i per prevenir qualsevol possible incendi ho preparaven també així, sense foc. Sigui com sigui, el cold brew avui s'anomena 'cafè holandès' a molts països d'Àsia, i 'Kyoto drip coffee' pel seu perfeccionament al Japó, on es triga més de 24 h a elaborar una sola tanda. Més endavant, l'any 2000, l'empresa de cafeteries Blue Bottle el va popularitzar i el van seguir les multinacionals de la cafeteria.



A casa, a NOMAD , elaborem litres i litres del nostre cold brew a partir del cafè Burundi Gahahe per als nostres barrils per a esdeveniments, garrafes per a cafeteries i llaunes per a tothom, tant de cold brew com de iced latte. La nostra recepta per fer-ho a casa és la següent:


Ingredients/utensilis

1 l daigua embotellada o filtrada

80 g de cafè (Burundi Gahahe de procés rentat)

Un recipient que es pugui tapar

Una bossa filtrant


Passos

1. Col·loquem el cafè mòlt dins de la bossa filtrant o qualsevol sistema que permeti separar el cafè líquid dels sòlids insolubles en finalitzar l'extracció.

2. Hi afegim l'aigua.

3. Deixem infusionar 8 hores a temperatura ambient o 12 hores a la nevera.

4. Retirem la bossa.

5. Filtrem el cold brew de nou.

6. Refrigerem el cold brew unes 2 h.

7. Servim en un got amb un parell de gels.


Sí, per contra, prefereixes una mica més ràpid i igual de refrescant, et deixem el nostre Iced Coffee llest per prendre, ja sigui sol o en la seva versió amb beguda de civada .


Llauna negra d'Iced Coffee de Nomad amb disseny minimalista i lletres blanques, sobre superfície blanca i fons neutre. Llauna blanca minimalista amb el text “ICED LATTE” en lletres negres grans i la marca Nomad a sota, sobre una superfície clara i fons neutre.