Com es prepara la nostra campiona nacional de torrat per a la gran final?

SCA SPAIN - REBECA SILVA - TOST

La nostra head roaster, Beca Silva, va guanyar el campionat nacional de torrat el mes de març passat i això només significa una cosa: participarà a la final mundial el 27 d'abril. Mentrestant, Silva no s'està quedant en espera de braços plegats sense que practica per convertir-se en la campiona del món de torrat.



Silva, que va arribar al sector del cafè quan tenia 18 anys per pur hobby, va treballar a cafeteries per cobrir les despeses de la universitat. "Quan realment em va apassionar va ser en entendre el cafè d'especialitat i tot allò que significa una tassa", comenta. "Ràpidament vaig comprendre que el cafè era molt més que una beguda; darrere de cada tassa hi havia esforç, dedicació, talent i molt coneixement".


A la torradora li va encantar l'ecosistema del cafè, del qual destaca les persones, siguin productors, importadors, baristes o clients, tant pel seu talent com perquè els uneix la mateixa passió pel cafè.


Per preparar-se per a la gran final està tastant molt: “faig l'anàlisi sensorial de diferents mostres i trobo les diferents corbes de torrat per mostrar les diferents característiques de cada cafè i dels seus processos de manera precisa”. A més, segueix amb els exercicis que tant li van servir a la final nacional i amb el suport de Fran González, el nostre director de cafè.


La gran final està estructurada tal com la prova anterior, i només cal fer un torrat més. En total, dos torrents, un de single origin, amb el mateix cafè i el mateix procés, i un altre d'un blend, amb diversos cafès barrejats en proporcions diferents. “Totes dues tenen el mateix objectiu en comú: ser descrits al full de tast de manera precisa i impecable per als jutges”. Mentrestant, Silva ha seleccionat i torrat un cafè que ja tenim a la venda, Hartmann, un omniroast de geisha de Panamà , una edició limitada amb notes a llimonet, móres i iogurt, amb matisos florals i fruiters.



Hartmann, per a qui no la conegui, és una de les finques més prestigioses de Panamà, a Chiriquí, a una Altitut d'entre 1.300 metres i 2.000 metres, on s'ha estat cultivant el cafè durant més d'un segle amb una atenció especial a la sostenibilitat i l'ecosistema del qual formen part. Per exemple, el cultiu es produeix sota ombra natural gràcies a l'abundant vegetació de la zona, la qual cosa també repercuteix de manera positiva a la fauna i, de nou, als cultius. La recol·lecció, feta a mà i seleccionada amb cura, fa del cafè Hartmann un dels més valorats.


El seu processat és pel mètode natural clàssic, en què les cireres madures, amb un contingut d'entre 20 i 22 graus Brix, es transporten a llits africans ubicats a 1.650 metres de Altitut , amb una humitat relativa del 63%, on s'assequen durant 12 dies. Després de 3 dies més a la cambra fosca, en què s'aplica un mètode mecànic d'extracció d'humitat, el cafè ja està llest.